Хижа „Бачо Киро“

Хижа „Бачо Киро“

Колкото и да е увлекателна всяка екскурзия из тихото китно Дряново, отдавна прочуто като хубав курорт със здрав климат и историческо минало, дивната красота на природата в неговите околности тегли гостите към Дряновския манастир и към хижа „Бачо Киро“.

Те са разположени край едно от живописните ждрела на Дряновската река, на около четири и половина километра над Хижа „Бачо Киро“ на запад от града.

С пълни шепи е изсипала природата своите богатства в тази долинка. Тук за всеки има нещо интересно. В манастира с часове може да се разглеждат „раните“ от гюллетата на турските топове по каменната снага на църквата, мавзолея-костница, издигнат за прослава на героите, музеят, библиотеката.

Хижата има чудесни условия за отдих. По скалните чуки наоколо — Поличките, Буруна, Момини скали — има отлични условия за алпинизъм.

В снагата на Буруна пещерата „Бачо Киро“ разкрива подземните прелести на Стара Планина.

Дряновската река предлага отмора в летните дни с хладките си води. А на Синия вир (преданието твърди, че като прескачал с коня си от Буруна на Момини скали, Крали Марко изпуснал в реката торбата си с жълтици и тя издълбала този вир) плувци и рибари са във вечен спор.

А когато любознателните се качат по темето на на Балабана или на Момини скали, то за техните истински пир — предпланините и старият Балкан са стинал океан.

Благодатен, чудесен кът от милата ни Татковина.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge