Вонеща вода

Вонеща Вода

Допускам, че дори само споменаването на името на малкото курортно селце, ситуирано на около 28 км от Велико Търново и непосредствено в началото на Прохода на републиката – Вонеща вода, всеки вече е асоциирал названието със специфичния мирис на минерална вода. Вярно е, че село Вонеща вода е наречено точно така именно заради наличието тук на естествен минерален извор, водите на който се използват като ефективно лечебно средство предимно при кожни заболявания или при необходимост от подобряване на кръвообръщението на кожата. Но като цяло, почивката в селото е желана и предпочитана и от хора без особено сериозни здравословни проблеми, тъй като минералната вода не е единственото богатство на района, който привлича и със своя климат, въздух, природни дадености, а не на последно място – и с географското си положение.

Вонеща вода служи като добра отправна точка както към старопрестолната ни столица Велико Търново, така и към Трявна, Габрово, Дряново, Елена, Боженци, Килифарево. Климатът притежава всички характеристики на умерено-континенталния тип – без резки метеорологични промени, топъл – със сравнително мека зима и не много горещо лято и умерена влажност на въздуха. Разбира се, всичко това, в съчетание с красивата природа, свежестта на планинските реки и спокойствието на зелените хълмове въздейства благоприятно и тонизиращо върху организма на всеки, избрал за своята почивка Вонеща вода.

Ако освен природата, решите да оцените и местното историческо минало, то непременно трябва да се насочите към намиращата се на около 2 км от селото махала Гърците. Табела сочи отбивката вляво за махалата на изхода на Вонеща вода, ако пътувате от север на юг. Изкачването по хълмистия път ще ви отведе до родната къща на един легендарен българин. Тодор Тодоров Станчев е роден тук на 10 април 1830 година, но името му, едва ли ще ви се стори познато. Няма как обаче да не знаете псевдонима, с който той е известен от нашата история. Почти митологизирана, но всъщност – реално съществуваща личност и деен участник в национално-освободителните борби на България, е войводата Филип Тотю, роден в м.Гърците край Вонеща вода.

Днес, родната му къща посреща посетители под формата на музейна сбирка, която разказва за дейността и героизма на този велик българин. През април’2010 година, това е и мястото, на което с възстановка на битка между безстрашния войвода и турски войници, организирана от Регионален исторически музей, Велико Търново и местния клуб “Традиция”, е отбелязана 180-та годишнина от рождението на Филип Тотю. Похвално е, че като продължение на тази инициатива, през месец май къщата-музей е включена и в тазгодишната “Нощ на музеите”. Така, малкото курортно селище Вонеща вода успява да очарова не само с климат и природа, но и с нови познания за миналото и историята на България от този край.

 

Related posts

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge