Гърбавата чешма – малкото чудо на природата

Гърбава чешма

Нали сме в ерата на комуникациите, оттук-оттам, бяхме подочули  за съществуването на едно, малко странно и непознато природно образувание, което всъщност – изобщо не можех и да си представя как точно изглежда. Гърбавата чешма. Е добре де, знам какво е съдържанието и на двете думи, но за подобно творение на природата?! – нямаше как да не поискам да го видя! Ето защо, за кой ли път, в един от всичките дни, отредени за почивка, откривателският дух ни понесе към среща с непознатата природа на България. Пътувахме към община Златарица, област Велико Търново. На територията на тази община, на разстояние 2, 5 км  от село Чешма, се простират границите на изградения по специална програма Геопарк „Гърбавата чешма“.

Уникалното природно образувание „Гърбава чешма“ се намира в непосредствена близост до екопътека Стара река. Разположена на  левия живописен склон на река Карадере, тази естествено формирана забележителност заслужава да й отделите част от времето и възхищението си. Застанете ли пред „чешмата“ ще бъдете удивени от невероятното творческо вдъхновение на природата. Формирана по напълно естествен път, ден след ден, година след година, капка по капка, от естествения карство извор се е образувала  уникална релефна стена, с  дължина – почти 10 метра и височина над 3 метра. Водата извира от малък отвор, скътан целият в зеленина, стремително спускащ се по цялото продължение на стената, за да се излее накрая в малко вирче в основата на образуванието, сред пръски слънчева светлина.

Природната забележителност заема площ 0,20 хектара. Защитена територия.

Непосредствено до „Гърбава чешма“ има друга – стара чешма от турско време, изградена от човешки ръце. Местното население разказа легендата, че под нея било скрито златото на бродещия по тия места Страхил войвода. Мнозина са правили опити да открият имането, но безуспешно. И може би, затова легендата продължава с предсказанието, че ако някой го намери – чешмата ще пресъхне.

Но, за да дойдете тук – не е нужно непременно да притежавате иманярски страсти.

Достатъчно е да обичате природата  и да изпитвате нужда от общуване с нея.

Останалото е….вие си знаете – добри намерения, малко свободно време и любими хора, с които да споделите всичко останало!

 

Related posts

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge