Калоянова крепост

Калоянова Крепост

Днес, името на Арбанаси се превръща в символ на все по-ярък и достоен пример за тясно обвързване на несъвместимите на пръв поглед понятия селски туризъм и лукс. Оказва се, че прилаганата на практика от работещите в областта на туризма тук комбинация от предприемчивост, находчивост и креативност, примесени с необходимото желание, достатъчно добри намерения и гарнирането им с премерена доза риск, в крайна сметка дават очаквани резултати и отлични решения за развитието на този отрасълв региона. Заедно с примамливите предложения за уютно и удобно настаняване, непрестанно нарастват и възможностите за забавления, празнични покани и разнообразни оферти, свързани с различни поводи и дни на почивка.

От края на 2008 година, гостите на Арбанаси, още на влизане в селото след трикилометровата отбивка от шосето София-Варна, вдясно от пътя са посрещнати от величествен средновековен български замък, който асоциативно отпраща мислите на всеки към историческия хълм Царевец. Като истинско предизвикателство към историята, тук – преди почти две години, е издигнат атракцион “Калоянова крепост”, а неговата забележителна каменна фасада – с бойници и кули,е само част от историческите препратки и внушения. Останалите ще откриете сред интериора и артистичната програма, която ресторант “Калоянова крепост” предлага. Части и детайли от парапетите и аплиците, както и елементи от украсата и декорацията са реплики на оригинали, намерени на хълма Царевец. Огромното по размери заведение разполага с 450 седящи места, което предполага и организиране на по-мащабни откъм присъствие празници и събития. В това число – сватби, абитуриентски балове, фирмени и семейни тържества и други. Добра кухня, богат избор от алкохолни и безалкохолни напитки, огромен дансинг-сцена и атрактивна музикално-артистична програма – в комплекс “Калоянова крепост” ще се постараят да се почувствате добре, а за вас – неговите гости, остава само една-единствена грижа – да не забравите някъде по пътя насам доброто си настроение и желанието за веселба. Разбира се, подсигурени са и над сто места за паркиране. В близост до входа на внушителната каменна сграда, с меч в едната ръка и щит – в другата, с поглед, отправен в далечината, гордо е изправил осанка самият повелител на крепостта – цар Калоян. Неговата фигура по категоричен начин напомня на посетителите на атракциона за едни от най-славните и героични страници от българската история.

Със своето оригинално архитектурно решение, атракцион “Калоянова крепост” – почти веднага след официалното си откриване, получава номинация за Сграда на годината ’2008.

А мотото : “Забавлявай се по царски!”, което собствениците на комплекса са избрали в допълнение на атрактивната му визия, звучи почти като предизвикателство към неговите бъдещи гости. Ако вече усещате приятната провокация и сте решили да опитате от царските забавления – бързо прегледайте календара и при първия удобен случай – бъдете “добре дошли” в атракцион “Калоянова крепост”.