Паметникът „Майка България“

Майка България

Намира се в центъра на града пред Дома на народната армия и оформя площад.

Издигнат е в памет на загиналите през 1885 г., 1877-1878 г., 1912-1913 г. и 1915-1918 г. великотърновци от Пета опълченска дружина и от 18-и, 20- и, 46-и, 50-и, 70-и и 83-и пехотни полкове.
Построен е със средства На населението от Търново и е открит на 6 май 1935 г. по време на тържественото честване,на 100-годишнината от Велчовата завера.

Идеята за издигане на този паметник възниква сред великотърновската общественост през 1926 г., за което е създаден специален комитет и обявен конкурс.

От представените 29 проекта комисията се спира на проекта на скулптора Светослав Йоцов. Изпълнението на строителството е възложено на арх. Теньо Ибушев.

Основният камък е положен на 23 септември 1928 г. Паметникът е построен от армиран бетон и твърди варовикови блокове с железни и оловни стойки. Бронзовите скулптурни фигури са отливани в Будапеща.

Народното събрание със специален указ разрешава безмитен внос и износ на бронза и фигурите за паметника, завършени и приети от комисия към края на 1934 г. Основата на паметника представлява квадрат със страна 14,3 м. Височината му е 18,5 м.

Той включва една площадка, до която се стига със стълби от четирите страни. Над тях се издигат два цокъла, като в ъглите на втория са поставени бронзови релефи.

Те разкриват епизоди от Първата световна война — кавалерийска атака, пехотна атака, картечно отделение в бой и артилерийско отделение на позиция. В средата на лицевите страни на двата цокъла са вряза- ни четири портални кулички, носещи надписи с годините на четирите войни. Порталите водят към общ параклис и са притворени с железни врати … Над всеки вход има параклис.

Към централната кула са поставени единични или група от по две скулптурни фигури на войници, високи 2,25 м. На върха паметникът завършва със скулптурна фигура, висока 6,5 м. Тя изобразява коленичила жена с наведена глава, която в дясната си ръка държи наведено бойно знаме, а в лявата — лавров венец. Фигурата символизира Майка България, прекланяща се пред паметта на загиналите във войните великогърновци.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge