Паметникът Асеневци

Тръгвайки от центъра на Велико Търново към Стамболовия мост, за да отидете в парка, пред вас ще се извиси един величествен паметник от 4-ма конника, а по средата меч издигащ се до небето. Няма как да не го забележите-той е внушителен по своите размери и архитектура.

Този паметник се нарича „Асеневци” и е издигнат през 1985г. в чест на 800г. от въстанието на Асен и Петър(1185г.). А кои са Асеневци ще ви разкажа накратко.

Асеневци са трима братя, наречени Асен, Петър и Калоян, а Иван Асен бил син на Асен.

Първите двама от тях са освободили България от византийското робство, като вдигнали всички българи от Търновско и околния край на всеобщо въстание, за постигане на свободата. Калоян превърнал страната ни в една от главните сили в Източна Европа и е първия и единствен български владетел, разбил кръстоносна армия. А четвъртия, племенника на цар Калоян, с дипломатически средства и бракове успял да увеличи още повече мощта и територията на България, простираща се на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо море. При тях страната ни достига своя най-голям разцвет и апогей, а Търново по това време станала столица на Второто българско царство. По това време Търново се превърнал в един от най-красивите и добре укрепени градове на Средновековието.

Самият паметник на гордите царе се нарежда на второ място след Царевец по значимост. Факта че се намира край реката, долу в полите на Света гора, до Стамболовия мост и Държавната худовествена галерия, заобиколен от живописната растителност, го прави предпочитано място за разходки и отдих. Наблизо има красив парк, подходящ за почивка и отдих. Заставайки срещу конниците, наистина ще се впечатлите от тях. От това място се разкриват невероятни панорами към града, към Царевец и Света гора. Мястото наистина си заслужава да се види, и не трябва да се пропуска от посетителите на град Велико Търново.