Паметник на Асеновци

Намира се на едно от най-живописните места в центъра на града — скалистия нос над р. Янтра, център на естествен амфитеатър с характерен търновски пейзаж и прекрасна видимост. Паметникът е дело на авторски колектив с ръководител К. Дамянов и архитект Г. Гечев. Започнат на 4 февруари 1985 г., той е завършен на ноември 1985 г. Изпълнители са Комбинатът за монументална пластика — София и Комбинатът за декоративно-монументални изкуства — Пловдив.

Паметникът представлява многофигурна композиция в основата на 33-метров меч, символ на несломимостта на българската държава. Мечът е изработен от няколко пласта месингова ламарина, всеки с дебелина 10 мм. Конструктивните връзки са месингови болтове с диаметър 24 мм. Количеството на вложения материал е около 65 тона месингов прокат и 30 000 болта. В основата на меча стои гранитната фигурна композиция „Оранта“ — символ на майката закрилница, с височина 4,8 м.

На четири пиедестала с височина 4,5 м, всеки от по три полирани гранитни
блока с тегло 11—12 тона, са поставени четири конни фигурни композиции, отлети от месинг: цар Асен, цар Петър, цар Иван Асен II и цар Калоян. Всяка фигура е отливана от 30 до 50 фрагмента. Общото тегло е 62 тона, Фигурната композиция „Оранта“, пиедесталите и настилката в централната част между пиедесталите (50 полирани гранитни масива) са изпълнени от камък — гранит от кариера „Черноморец“.

Паметникът на Асеновци е сериозно инженерно съоръжение. Монтажните работи са изпълнени за около 2 месеца под техническото ръководство на инж. П. Коренев и инж. П. Драганова.
Паметникът е открит на 16 ноември 1985 г. от Тодор Живков по случай 8ОО годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Удивителното майсторство при неговото сътворяване, дълбоката изразителност на фигурите и подходящото място правят паметника на Асеновци един от най-хубавите български паметници, символ на величието на Велико Търново.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge