Петропавловски манастир „”Св. Петър и Павел”“

Петропавловски Манастир

Петропавловският манастир „Св. Петър и Павел“ се намира в източния край на Арбанашкото плато на високите скали над Лясковец.

Отстои на 8 км от Велико Търново през с, Шереметя и на 4 км от Лясковец.

Преданията свързват основаването му с времето на Асеновци (XII).

В годините на робството манастирът неколкократно е опожаряван и разрушаван.
Възстановен е през 1662 г. Като по-цялостен ансамбъл е оформен към средата на XIX в.

Многовековната история на манастира е изпълнена с дати, свързани с бележити събития. Тук работят Софроний Врачански и Неофит Бозвели, правят се преписи на Паисие- вата история.

През 1838 г. игумен е Максим Райкович. През 1872 г. Иларион Макариополски организира първото духовно училище в България, в което пръв директор е Недю Жеков. От 1878 до 1884 г. ректор на Петропавловската духовна семинария е Васил Друмев.

Манастирът става отправна точка на много въстания, През 1700 г. тук се събират въстаниците, начело на които застават вдовицата Мара, синът й Стоян и Мирчо войвода. Между съзаклятниците е и игуменът на манастира Софроний.

На 28 юли 1856 г, оттук към Габровския балкан тръгва четата на Капитан дядо Никола. През 1862 г, пак тук се събират около 70 души начело с хаджи Ставри, Но и този път опитът е неуспешен, Монасите са затворени, а игуменът хаджи Теодосий и брат му хаджи Йоасаф са изпратени на заточение, През периода 1869-1876 г. Апостола на свободата Васил Левски отсяда тук два пъти, прави среща с членовете на революционния комитет в Лясковец.

В манастира са отсядали отец Матей Преображенски, Бачо Киро, Георги Измирлиев» Иван Панов Семерджиев, Стефан Пешев и др, По време на Освободителната война 1877-1878 г. Славянският благотворителен комитет урежда в манастира сиропиталище за пострадалите от войната, По време на Стамбо/ювия режим (1893 г.) тук е затворен митрополит Климент Търновски (Васил Друмев).

Земетресението от 1913 г. и стихиен пожар разрушават манастирската църква, източното крило и няколко други постройки.

Днес той е реставриран изцяло, а по архивни рисунки е възстановена манастирската камбанария, реставрирана е и-сградата на семинарията.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge