платото Камъка над Горна Оряховица

плато Камъкат

Най-високата точка на град Горна Оряховица е платото „Камъка“, с надм. височина 412 м. Най-ранното селище от района е именно в местността. Тук са намерени множество находки от Неолита до Средновековието. Открито е също древно светилище – свързва се с култа към Богинята майка от времето преди Христа. Семиотично разгледаната вертикална пещера символизира утробата на Великата Богиня-майка. Между хълма Камъка и Арбанашкото плато са открити следи от по-късно тракийско селище, чиито обитатели са били от племето кробизи. Те са построили крепост Камъка, която е съществувала от 5 век пр.н.е. до 1 век пр.н.е., когато римляните построяват своя крепост върху руините и. Това селище постепенно придобило икономическа мощ главно чрез отглеждане на лозя и винопроизводство. Живота в селището продължил до идването на славяните през 6-7 век н.е. Няма материални следи от уседнал живот в периода между 7 и 12 век.

До върха може да се изкачите по еко-пътеката Камъка, да се порадвате на разнообразната флора и фауна, която предлага защитената местност Божур поляна. А от върха може да се насладите на неописуема гледка, която ви предлага панорамен изглед към града и региона. До горе се стига за около час, като маршрута не е труден, само накрая е повече каменист и стръмен. Но със сигурност ще ви отнеме повече време, защото има места, където просто е наложително да спреш и да разгледаш около себе си. Обгръща те прохладна гора, много зеленина, чува се песента на птичките, просто е страхотно. Има и асфалтиран път, той не стига до върха, а само до хижата, но все пак е някаква помощ.

На поляната е много подходящо да си направите пикник, децата да полудуват на въздух. Има няколко люлки и катерушки. Там се намира и хижа Божур, където може да пренощувате и похапнете. А ако улучите и подходящото време, очите ви ще се насладят на невероятните божури, които цъфтят там и са дали името си на местността и хижата. От хижата има няколко туристически маршрута, по които може да продължите разходката си. Единият от тях води до манастир „Света Троица“, а другият ще ви заведе до прочутото Арбанаси.

 

About The Author

Related posts

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge