Музей Сарафкина къща

Сарафкината къща се намира на ул. ”Гурко” 88. Строена е през 1861 г. за нуждите на търговеца Димо Сарафина, който наскоро умира. Наследник остава жена му Анастасия Сарафката, чието име и до днес носи къщата.
Наклоненият терен е наложил сградата да бъде построена откъм ул. ”Гурко” на два етажа, а откъм реката, от южната страна, на пет. Влиза се през широка врата в малко преддверие, отворено към вестибюла на третия етаж. Той е централното помещение в конструкцията на цялата къща. Във височина вестибюлът минава през два етажа. На петия етаж околовръстните помещения се превръщат в открита галерия. Вестибюлът има правоъгълиа форма със скосени ъгли, в дъното на които са поставени врати за стаите. Осветлението му идва от горния етаж, от прозорците на обикалящата галерия. Тя е украсена с дървен парапет от осем дървени колонки с извити железни пръчки, които заграждат продълговатото осмо- стенно пространство на вестибюла.

Таванът е дървен и добре оформен с обработени дъски и профилирани летви. Помещенията в третия и четвъртия етаж са богато архитектурно оформени. Това са жилищните стаи, а тези в долните етажи са предназначени за стопански нужди. Характерно за първия и втория етаж е, че първоначално те са били отворени на юг като чардаци и са изпълнявали функциите на двор.
Приземието заема една част от къщата и служи за зимник. Етажите имат връзка един с друг посредством вътрешна стълба. От приземния етаж се излиза в малък двор. Известно време къщата е била странноприемница, като първият етаж бил превърнат в кухня, а чардаците били затворени. Фасадното оформление откъм улицата е постигнато чрез ер- керното издаване на горния етаж и прозорците, наредени на него, чиито капаци и начупени фронтони се открояват като тъмна лента.
Реставрацията на къщата е извършена по проект на арх. Полихронова, след което през 1981 г. е подредена експозиция за градския бит.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge