Арбанашки манастир „Успение Богородично“

Манастирът „Успение Богородично“ се намира в северозападния край на селото. Основаването му се крие в древността — средновековието.

През първите години на робството манастирът е изоставен, а църквата му се ползвала като енорийски храм. Тя е еднокорабна, едноапсидна с две преддверия и с параклис „Св. Троица“ в северната страна. Обновявана е през 1680 и 1716 г. Тогава са построени нови 156 жилищни и стопански сгради от монаха Данаил.

При кърджалийското нападение през 1798 г» манастирът е опожарен и ограбен. Обновен е през 1836 г.

Стенописите в наоса са правени от неизвестни майстори около 1600 г., а в женското отделение през 1603 г. Над входа на параклиса има надпис на цьрковнославянски, от който се разбира, че зографите са били даскал Коста, Цоню и Герге, посочена е и годината 1704, Тук се съхранява иконата „Богородица Троеръка“ със сребърен нимб, Другите икони са от тревненските майстори Захарий Цаньов и сина му Цаню Захариев.

След Освобождението в източната страна при входа е изградена камбанария.

Според една от легендите, свързани с манастира, монахините го изоставят след поредното разграбване на светата обител, но закопават иконата, за да я запазят. След много години малко дете моли баща си да разкопае земята, защото чува плач – там се оказва заровена иконата и оттогава тя отново е в църквата на манастира. Тъй като местните сметнали, че иконата плаче, защото манастирът не действа, те го възстановили.

В манастира Света Богородица няма хотелска част, както в други манастири. Не се предлага и храна. За тази цел служат къщите в Арбанаси, повечето от които са превърнати в хотели и ресторанти, отворени през цялата година.

До иконостаса се намира сребърна кутия, в която се съхраняват мощите на свети Модест и на света Екатерина. Те са подарени на манастира през седемнадесети век от игумена на Киево -Печерската лавра в Русия. Той се казвал Кирил и приел монашеството в манастира Света Богородица, а след това заминал за Русия, където станал игумен.

Църквата е със сводест таван и купол, на който е изобразен Исус Христос, а от двете страни на купола има изображения на Богородица и на Исус Христос. Изографисани са много сцени от житията на светците, както и Възнесението Христово. Върху стената е нарисуван Божият син, който се възнася към небето в пламъци, а самият той е в яйцевидна капсула.

Иконостасът е украсен с украса от флорални мотиви. Вдясно от царските двери се намират иконите на Йоан Кръстител, Исус Христос и Успение Богородично. Там са и Богородица с младенеца, Свети Никола и Архангел Михаил.

Сред светините на храма е сребърно кандило, изработено във форма на яйце, украсено със златни плочки. Кандилото е подарено от вярващи християнки през 1680 година. В храма има голяма плащеница от кадифе, с изображение на тялото на Исус Христос, извезано с коприна. Тази плащеница е била изработвана петнадесет години от руски монахини. В манастира намирали подслон на прочути българи като Софроний Врачански, Васил Левски и Ангел Кънчев.

Арбанашки манастир „Света Богородица“ Манастирът Света Богородица се намира в Арбанаси. Манастирът се намира в северозападната част на Арбанаси, на пътя за Горна Оряховица. До манастира може да се стигне с автомобил от Велико Търново. Манастирът, Света Богородица, Арбанаси, Втората българска държава, девически манастир, крепостта Каменец, обител, църква, велико търново, българия, лечебна икона, легенда sv_bogorodica