ВЪЗРОЖДЕНСКАТА УЛИЦА „ГУРКО“

улица Гурко

Една от най-старите улици на средновековния град с много реставрирани къщички е улица „Гурко“. Те са толкова близо наредени една до друга, че има само малки пътечки между тях, по които хората да минават, за да стигнат до домовете си. Тук можете да видите много красиви сгради с оригинален архитектурен вид, а по терасите им са наредени саксии с цветя, които внасят допълнително свежест в общата картина. Улицата е прекрасна, цялата в стар възрожденски стил. От нея се открива чудесна гледка към паметника на Асеневци и цялата Света гора. А самата улица „Гурко“ е почти до самия бряг на реката.

Съвсем наблизко се намира и уникалната Сарафкина къща, която е построена през 1861 година по заръка на богатия търновски търговец Димо Сарафина. Къщата впечатлява със своя красив външен вид и автентичност. Интересното е, че тя е издигната на 5 нива от страната нарека Янтра и на две от страната на калдаръмената уличка, поради стръмното място, където се намира. Днес в нея има изложена музейна експозиция, която винаги можете да дойде и да разгледате.

Не усетих, кога се стъмни, явно дълго време съм се взирала в далечината, унесена в размисли. Започна леко да ръми и изведнъж отнякъде ме огря някаква ярка светлина, която светеше точно в очите ми. Беше фенера на къщата до която стоях. И като се огледах наоколо имаше десетки светлинки, светещи като звездички. Докато нощта се спускаше лека-полека, за да ни обвие в своята прегръдка, аз крачех смело напред и се радвах на пейзажа. Разтворих чадъра си, а светещите фенери огряваха моя път и го правеха по-безопасен. Когато се поотдалечих от улицата, аз се обърнах за минутка назад-нощта ставаше все по-студена и по-тъмна, докато малките пламъчета игриво разкъсваха студа и мрака. Наистина невероятна картина!

About The Author

Related posts

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge