Хълмът Трапезица

Трапезица

Това е втората по значение крепост в столицата Търновград, наричана през XII—XIV в. „славният град Трапезица“.
Разположен е на десния бряг на р. Янтра, на запад от Царевец.

Живописното и местоположение и естествената й укрепеност определят нейното значение в живота на столицата. За Трапезица са запазени повече писмени сведения в средновековните извори. Хълмът е свързан с най-ранните прояви на българските владетели от тази епоха — построяването на църквата „Св. Димитър“ от братята боляри Петър и Асен в подножието на хълма, пренасянето на мощите на св. Иван Рилски по заповед на Асен I през 1195 г. и полагането им в манастир, намиращ се на самия хълм, както и пренасянето на мощите на Гавраил Лесновски от българския владетел Калоян в църквата „Св. Апостоли“ на същия хълм.

Цялостни системни археологически проучвания на Трапезица досега не са правени.
Непосредствено след Освобождението по време на Временното руско управление Марин Дринов, професор в Харковския университет и комисар по просветата в свободна България, заедно с д-р Васил Берон, председател на току-що основаното в Търново археологическо дружество, правят първите разкопки именно на Трапезица.

При разкопките (1879—1884 г.), извършени от археологическото дружество в Търново, както и при тези от 1900 г., направени от френския археолог Жорж Сьор, са открити основите на 17 църкви и други сгради. В много от тях са запазени фрагменти от стенописи.

В книгата си „Археологически и исторически изследвания“ д-р Васил Берон е оставил сведения за резултатите от разкопките.

При тях и в по-късни почиствания на хълма са открити материали от XII—XIV в. — керамика, златни, сребърни и бронзови украшения и накити, оръжие и части от военно снаряжение, монети и др.

Хълмът Трапезица също е бил укрепен с яки стени, следващи скалния венец над Янтра. На отделни места, както при крепостната система на Царевец, те са били усилени с напречни стени. Бъдещите разкопки ще определят ролята и значението на Трапезица в историята на средновековния Търновград.

От няколко години насам Български и чуждестранни археолози усилено работят по реставрацията на сградите и крепостната стена на Трапезица и върху нови открития. Те се опитват да възстановят някогашното влияние и могъщество на укреплението.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge