Църква „Св. Димитър“ в Арбанаси

Църквата „Св. Димитър“ е една от най-старите църкви в Арбанаси. Намира се в центъра на селището.

Представлява издължена по оста изток-запад масивна каменна постройка, покрита с двускатен покрив и размери 25,70 х 10,80 м. Основният строителен материал е ломен камък, спойката е хоросанова, за изравняване на редовете са използвани дървени сантрачи.

Обемът на сградата е лаконичен, стените са плътни, единствено прозоречните отвори им придават някаква пластичност. Стенописната украса в същинската църква е частично запазена и към настоящия момент е в етап на реставрация.

По стил, колорит и рисунък зографията се нарежда сред водещите художествени достижения на късносредновековната монументална живопис.

До земетресението през 1913 г. е централна енорийска църква. Стенописвана е през 1612 и 1794г. На източната странана дапсидата е изобразена рядко срещана сцена — „Дървото Йесеево“.

Към най-добрите образци на живописта от XVII в. принадлежи и изображението на темата за Страшния съд.

Иконографската му формула следва традицията на късновизантийското изобразително изкуство.
В олтарната част на параклиса, върху южната и западната му стени, са запазени участъци от втори, по-късен стенописен пласт.

По стил, композиция и колорит те са сходни със стенописите в наоса на църквата. Това предполага близки дати по отношение на изпълнението им.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge