Бялакрава

село Костенец

Бялакрава — така се нарича една прекрасна планинска местност над с. Костел, друг бисер от зелената огърлица на Еленския балкан.

До това село се стига с автобус. В него е роден бащата на бележития български борец за църковна независимост, който се е заселил в Котел — Неофит Бозвели.

Южно от Костел, срещу махаличката Валето, на стръмен скат се намират останки от старо градище, около което са открити случайно сребърни и златни монети.

село Костенец
село Костенец

Вероятно там е има ло римски кастел, откъдето е дошло името на селото Костел. След Валето пътят пресича високи скали, в подножието на които тече Костелската река.

В нейните бистри води има черна мряна и пъстърва, които при мамват въдичарите. Преминава се Трашлийска река под рибното стопанство и се върви на юг все по десния бряг на реката край Мечите дупки.

Иметоим напомня, че някога по тези места са бродили мечки. Скоро се стига до малка чешма, откъдето наляво се отделя път за с. Зеленик (бивше Трашлии), отстоящо на 1 час път пеш.

Тук горският път завива надясно, минава реката по дървен мост и по левия й бряг се отправя в южна посока. Вляво от него, стаени сред дърветата, едва се забелязват останките на малките трашлийски воденици, кречеталата на които до неотдавна веселяха планината.

Над Гайдарскиявир, в който се мяркат дребна лещенка, пъстърва и мустакати раци, се спускат отляво водите на р. Белокравчица.

На това място се преминава отново р. Трашлийска и се тръгва кран Белокравчица по тясна пътека, която се губи сред папрати и здравец.

След 45 мин изкачване се достига буен карстов извор, от който бликат две силни струи бистра вода — началото на Белокравчица.

Над извора се е разпростряла широка поляна. Високи варовикови, посивели от времето и обрулени от халите скали я ограждат на юг.

Няколко букови дървета сочат местата, където хайдушките дружини са имали сборища. Гората е ехтяла от песните на волните хайдути, презрели смъртта и обрекли себе си на народа.

Оттук са минали и юначните момчета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа след боя на Бузлуджа.

От Бяла крава лесно може да се отиде до известното хайдушко свърталище Агликина поляна.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge