Църквата „Св. Никола“

Църквата Св. Никола

В съседство с даскалоливницата се намира църквата „Св. Никола“, която е една от най-старите в града.

От една преписка на стар псалтир, подарен в 1518 г. на църквата от някой сй Пера, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI в.

По предание се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, писани на пергамент. Дори е имало специален свещеник, който е пазел книгите и ги е раздавал за ползуване.

На 23 април 1800 г., Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, църквата „Св. Никола“ била опожарена, а заедно с нея са изгорели и голяма част от книгите.

Обновена е в сегашния й вид в 1804 г. със средства на по-заможни граждани и труда на населението.

Строена е тайно без разрешение на турските власти, затова няма представителен вид. Вложена е в зе мята, за да не се дразни поробителят. Църквата „Св. Никола“ е изографисана изцяло от известните в онова време еленски зографи Давид и Яков, родом от ц. Болерци, коиго завършили работата си през 1817 – 1818 г.

Църквата Св. Никола
Църквата Св. Никола

Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение.

Тук се намират образите на светиите Методий Моравски, Георги Софийски Нови, Сава Сръбски образът на Св. Климент Охридски, който е един от редките в България и Македония и има високи художествени достойнства.

В дясната страна на предолтарното пространство е вградена каменна плоча с хубав надпис от Дойно Грагматик, в който са посочени датата на съграждането и имената на ктиторите.

С голяма художествена стойност са дървеният иконостас и владишкият трон в тази църква. През 1966 г. бе конструктивно укрепена.

При провеждането на реставрационните работи по стенописите на църквата бе открита над северната врата вградена мраморна плоча с хубав релефен образ на патрона на църквата „Св. Никола“.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge