Екопътека (Горна Оряховица – х. Божур – гара Самоводене)

Xижа Божур

Горна Оряховица – м. Чуруковец – ман. „Св. Илияа – м. Саръмеиге – кр. Раховец – х. Божур – ман. „Св. Троица“ – гара Самоводене (6 – 7 ч)

На 1 ч път от Горна Оряховица се намира височината Камъка.

От центъра на града се поема към стадиона, а от там – по асфалтовия панорамей път за х. Божур.

При първия завой се тръгва по пътеката нагоре и след 500 м се стига до чешмата Чуруковец, където може да се отдъхне.

На юг от Чуруковец по черен път за 10 мин се отива до манастира „Св. Илия“. Лежи точно на запад от центъра на града. След като се разгледа манастирът, се продължава по панорамния път.

При големия му завой право нагоре се провира пътечка, която отвежда до челото на Камъка. При ясен ден и особено сутрин рано оттук (най-високата точка над-Горна Оряховица) се открива хубава панорама. При добра видимост могат да се наблюдават над 30 селища.

На юг се откриват Предбалкана от Васильова планина до Лиса планина и Средна Стара планина от вр. Амбарица до вр. Чумерна.

Виждат се много добре върховете Амбарица, Големият Купен, Кривините, Ботев, Русалка, Триглав, Исполин, Шипка (с паметника), Бузлуджа, Голям Бедек и др.

На запад се разкрива долината на р. Росица до Павликени и Бутовските базалтови могили.
На север се вижда долината на Янтра до Бяла, а на изток – Сланник и Лиса планина.

На запад по билото на Камъка удобен път няма и може да се стигне само до тракийската крепостна стена, затова трябва да се слезе обратно до панорамния път, за да се продължи до х. Божур. Пътят минава през м. Саръмеше („жълт дъб“), която е обрасла с дъбова гора.

Тук на 28 април 1876 г. е трябвало да се явят въстаниците от сборната чета на Горна Оряховица, Самоводене, Поликраище и др. Но излезли само 14 души от Горна Оряховица и 2 от с. Поликраище. Чакали цяла нощ, но никой не дошъл. През това време Измирлиев и Панов били вече заловени. Въстаниците скрили оръжието си и се разпръснали.

На север от Саръмеше остават местностите Бабенец и Бахадър, а по-нагоре е чешмата Св. Петка.

Северната покрайнина на м. Бахадър се нарича Сиврикая (дългия камък) или Средното бърдо. Тя е разположена между Крайния и Средния боаз. За да се посети крепостта Раховец, трябва да се отмине Саръмеше, да се продължи по панорам ния път на запад (20 мин) и без път и маркировка да се слезе през поляните. След още 20 мин се излиза на седловината Пъдарницата, разположена в подножието на хълма, върху който е била изградена крепостта Раховец.

Той е ограничен от Средния боаз на изток и от Долния боаз на запад. През Средния боаз е минавал средновековният път от Търновград за Червен. През Долния боаз „тече рекичката Габер. На запад от крепостта Раховец се намира Змеица. В м. Змеица има много дупки, в които се крият змии и гущери.

След Рахова крепост се тръгва нагоре към х. Божур. Пътеката навлиза в дендрариум „Втора българска държава“. До х. Божур най-напред по гледа привлича Сюлейман чешма. Преправяна е няколко пъти.

От чешмата по стъпала се излиза на Божур поляна, където тур. д-во „Камъка“ с волни пожертвувания, дарения и доброволен труд през периода 1945-1947 г. построява х. Божур. Тук на 2 май всяка година се организира празник на божура и люляка. Ако се върви по асфалтовото шосе направо от града, до хижата може да се стигне за 1,20 ч, а по преки пътеки за 1 ч. От хижата на запад започва Божур поляна, където през пролетта цъфти цветето божур. То се среща по варовиковото плато около хижата, из храстите и по поляните.

Представлява многогодишно растение, достигащо височина 50 – 60 см. От един корен излизат до 20 цвята. В миналото са го брали безпощадно, поради което локализациите му са силно намалели. Затова районът на хижата е природозащитен обект.

От Божур поляна започват няколко маркирани пътеки.

Ако се тръгне на запад по една от тях, се отива до манастира „Света Троица“.

От тук може да се продължи до гара Самоводене и с. Самоводене, а после да се тръгне по пътя на Българското опълчение към Преображенскня манастир.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge