Екопътека (Горна Оряховица – с. Арбанаси – Петропавловският манастир)

Арбанаси

Горна Оряховица – х. Божур – м. Паметника – м. Орехчето – с. Арбанаси – Петропавловският манастир (6 ч)

От Горна Оряховица до х. Божур пътят (1,30 ч). От х. Божур се тръгва на юг по трасето на панорамния път към м. Паметника и с. Арбанаси. И този маршрут е маркиран.

Разстоянието от взема за 20 мин. В м. Паметника се събират 5 пътеки — от х. Божур, от Горна Оряховица, от с. Самоводене, от Велико Търново и от с. Арбанаси.

Местноста Мечото кладенче (кладенчето тук никога не пресъхва), което се намира на 500 м западно от Паметника.

От Паметника се продължава към с. Арбанаси. Пътят описва широка дъга и след 30 мин достига м. Орехчето, през която минава шосето от Горна Оряховица за Велико Търново.

От Орехчето за 10 мин се отива до с. Арбана си. Селото е обявено за архитектурен резерват. Няма писмени сведения кога е възникнало. Първият документ, в кой то се споменава, е на султан Сюлейман Хан I Великолепни от 1538 г., когато Арбанаси заедно с Горна и Долна Оряховица и Лясковец са подаре ни на великия везир Рустем паша – зет на султана.

На изток от Арбанаси, по стария черен път, за около 1 ч може да се стигне до Петропавловския (Лясковския) манастир.

С превозно средство мо жеда се мине по асфалтовия път, прокаран до там. Манастирът е кацнал на висока скала на най-източната точка на Арбанашкото бърдо над Лясковец.

Тук вероятно е имало скално тракийско светилище, а по-късно е била построена средновековна крепост, която е охранявала владенията на Асеновци. До манастира може да се отиде и от Горна Оряховица през Лясковец. От центъра на Лясковец до манастира се отива за около 45 мин по асфалтов път.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge