Исторически музей град Горна Оряховица

Исторически музей град Горна Оряховица

Друг интересен обект, който се намира в цен търа на града, е Историческият музей.

Той е основан през 1962 г., а от 1973 г. посреща любителите на историята в нова сграда със съвременно подредена експозиция.

Тук са събрани над 10 000 експоната. В двора на музея са надгробните плочи на Хозия Фабиас Канти и Тиберий Клавдий Нигер. Тук се намират голям виноделен камък, жертвеници и други археологически материали.

На първия етаж са подредени предмети, изработени от траки, славяни и българи. Те са открити в тракийското селище под Камъка, римските вили и в селищата край Раховец.

В отделните зали са показани османски документи за Горна Оряховица, експонати от селското стопанство, занаятите, пазарите, просветното дело и духовно-историческият музейния живот.

Показани са олтарните двери с дърворезба на църквата „Св. Атанас“ и иконата „Исус Пантократор“ от Станислав Доспевски. Централната зала е посветена на борбите на горнооряховчани против османското иго.

Тук може да се види точно копие на знамето на горнооряховските въстаници, участвувало в Руско-Турската освободителна война, портрети на опълченците, сребърната чаша — награда на опълченеца Христо Попдимитров, руски оръжия и др.

Във вътрешната зала са показани селски и градски облекла от края на XIX в. и битът на горнооряховчани по същото време.

На втория етаж са показани някои занаяти, занаятчийски инструменти, изгледи от града. Отразено е създаването на градската партийна организация и нейните борби в първите години от съществуването й.

Показано е й участието на горнооряховчани във войните от 1912—1913 г. и 1915—1918 г.

Тук може да се види една дървена пощенска картичка, изпратена от Южния фронт до Горна Оряховица през 1918 г.

В една от вътрешните зали е отделено място за Горнооряховския мострен панаир от 1925—1932 г.

Засегнато е и участието на жителите на града в Испанската гражданска война.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge