Камбуровият хан в Елена

Камбуровият хан е построен около средата на XIX в. носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвувал в Капитанниколовото въстание (1856 г.) и Хаджиставревата буна (1862 г.) и е бил член на Еленския революционен комитет.

Този хан е изграден с приземен и втори етаж. Няма сутерен Общата квадратура е 198 м2.

Архитектурата на Камбуровия хан е изразителна, проста и лаконична — пример на балканската възрожденска архитектура.

Ши роките стрехи, каменната зидария, прорязана със сантрачи, патинираните дървени талпи във втория етаж и пестеливо използуваната бяла мазилка, всички тези компоненти на архитектурния образ сполучливо се допълват и допринасят за доброто въздействие.

Пропорциите на обема на сградата са много добре постигнати. Архитектурата съответствува и на предназначението и хан от епохата на Възраждането, със загатнати функции на обществена сграда.

Ханът се намираше в с. Иовковци, където образуваше интересен възрожденски ансамбъл заедно с църквата, училището, някои работилници и стари къщи.

Поради строежа на яз. Иовковци той бе демонтиран и пренесен на ново място в гр. Елена — в двора на даскалоливницата, в съседство с историческата църква „Св. Никола“, часовниковата кула от 1812 г., Попниколовата къща, Гуневата къща.

Той се включва много добре в ансамбъла.

Сега в Камбуровия хан е подредена етнографска изложба.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge