Родната къща на Иларион Макариополски

къщата музей Иларион Макариополски

От всички стари къщи в Елена най-интересна е къща та музей „Иларион Макариополски“, която се намира на ул. Дой но Граматик N° 2.

В нея са се родили през 1812 г, боецът за църковна независимост Иларион Макариополски, а в 1856 г. братовият му син поетът сатирик Стрян Михайловски.

В една от стаите й през 1863 г. е основано еленското читалище „Напредък“.

Независимо от Историческото й значение тази къща има висойа архитектурна стойност. Родната къща на Макариополски е тип на богатите еленски талпени жилища.

Строена е около 1710— 1715 г. от камък и дърво. Състои се от два етажа.
В приземния етаж са разположечи избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълбищ едната закрита, в запад ната част, а другата открита в източната част на къщата.

Половината от чардака е зает от повдигнат одър. На него в летните горещини е дишало прохлада голямото семейство.

Вътрешната домакинска част на къщата се състои от централно помещение с камина , зимна семейна спалня и затворено складово помещение, превърнато по-късно в малка кухня.
В североизточната част на къщата се намира втори чардак, който е служил за работа и почивка.

Във втория дял на къщата се намира също голям закрит чардак с малък дървен кьошк.

В тоя красив кът са били посрещани гостите. От чардака се влиза в голяма гостна стая с тесни миндери около стените, в по-голямо помещеиие с огнище и в друга просторна стая.

къщата музей Иларион Макариополски
къщата музей Иларион Макариополски

До кьошка се намира скривалището, в което се влиза през тавана. Големите стрехи и чардаци, решетъчните прозорци и сводестият асьошк с интересна дърворезба по колонките придават извънредно интересен вид на цялата постройка.

На източната част от двора на тази къща се намира красивата Хаджихристова чешма.
По-рано тя се е намирала на главената улица срещу родната къща на писателя П. Ю. Тодоров, но при регулацията на улицата се наложило да бъде преместена.

Строена е през 1754 г. от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски, Подновявана е в 1817 г. от хаджи Стоян Михальов, баща на Макариополски.

В сегашния и вид е поправяна в 1873 г. от хаджи Христо, брат на Иларион Макариополски. От там носи името си Хаджихристова чешма. Близо до нея се шамира бюстпаметник на Макариополски, изработен от Даамян Дамянов.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CommentLuv badge